От днес стартира нова програма за стимулиране и насърчаване растежа на

...
От днес стартира нова програма за стимулиране и насърчаване растежа на
Коментари Харесай

Нова програма ще стимулира растежа на стартъпи и малки и средни предприятия

От през днешния ден започва нова програма за стимулиране и поощряване растежа на стартъпи, дребни и междинни компании наречена beamUp lab. Нейната цел е да отличи перспективни и новаторски български компании с устойчиви бизнес модели, да им даде видимост пред евентуални вложители, както и да увеличи тяхното познание по отношение на опциите за финансиране.

Програмата е по самодейност на Българската фондова борса (БФБ). Реализира се под егидата на Министерството на финансите (МФ), в партньорство с Фондa на фондовете (ФнФ), Българската банка за развиване (ББР), Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП) и Българската стартъп асоциация (BESCO). 

Основен фокус на beamUp lab е поредност от четири стратегически срещи, на които фирмите ще се срещат с всички благоприятни условия за финансиране, тъй че да могат да влагат гъвкаво и сполучливо в бизнес концепциите си. По време на срещите фирмите ще обменят опит и най-хубави бизнес практики. Ментори ще са висококвалифицирани специалисти от партниращите организации и институции, с които ще може да се поддържа връзка професионално в неофициална среда. Първата стратегическа среща ще се организира на 26 ноември.

Програмата е с дълготрайност от една година, като през нея ще преминат 20 компании. Те са подбрани по специфична методология, основана от Българската фондова борса. В резултат на непрекъснат мониторинг върху фирмите в края на програмата Българската фондова борса и сътрудниците ще разгласят класирането им и ще наградят най-добре представилите се измежду тях. Всяка компания получава документ, че е предходна през beamUp lab и електронен знак, който утвърждава репутацията й на пазара и е самопризнание за бизнес триумфа й.

За фирмите в програмата

Първите 20 компании, включени в beamUp lab, бяха селектирани след задълбочено проучване на към 1500 български компании. За избора им са употребявани разнообразни обществени източници на информация, както и национални и районни ранглисти. Въз основа на това изследване беше избрана една необятна база от започващи компании и МСП, които дават отговор на критериите на програмата beamUp lab и имат капацитет за напредък и поддръжка за своето следващо развиване.

Разработена беше канара за оценяване на фирмите, посредством която сдруженията бяха ранкирани по 3 съществени групи критерии за оценка – пазарен (бизнес) капацитет на сдружението, предлагани продукти/услуги и мениджърски екип и опит на акционерите, като всяка от групите е с избрана тежест.

В резултат на това оценяване беше направена селекция от 20 компании, за които могат да се създадат следните систематизирания:
съставляват микс от добре работещи започващи компании (условно с доходи от продажби до 2 млн. евро и с по-кратка история) и дребни и междинни компании в съответствие 50:50, т.е. по 10 сдружения от всяка категория;балансирано са разпределени сред компании от сферата на услугите и индустриални компании: 11 от сферата на услугите и 9 индустриални.при започващите компании спомагателна тежест и наличие имат сдружения от бранша на високите технологии като например създаване на програмен продукт, internet of things и други, заради посериозния капацитет за развиване на сферата и опцията за по-бърза агресия на нови пазари от тези компании; при МСП има многообразие на показани подсектори, като е селекциониран по един участник от под-сектор;
На база систематизираните финансовите данни на фирмите за последните 3 години могат да се създадат следните заключения:
При МСП междинната стойност (изчислена като междинна медианна стойност) на приходите от продажби и на общите активи е към 10 млн. лева.; междинният растеж на приходите от продажби за последните 3 години е към 43%, а при 5 от сдруженията този растеж е с впечатляващите над 80%. 8 от 10-те компании са на облага през 2019 година, а при половината от селектираните компании присъединяване имат фондове за рисков капитал;При започващите компании средно-медианните доходи от продажби са 1.7 млн. лева, а междинните активи са към 2.7 млн. лева. Средният растеж на приходите за последните 3 години е 93%, като има 3 компании с повишаване от над 500% за този интервал. 8 от определените 10 компании са на облага за 2019 година, чиято междинна стойност е 160 000 лева, т.е. подбрани са най-общо сдружения, минали break-even равнището. В допълнение 60% от фирмите са получили най-малко един рунд на финансиране от фондове за рисков капитал, а има и такива с по няколко рунда.
Фирми, които имат интерес да се включат в идващото издание на програмата beamUp lab, могат да го създадат, като аплайват до края на юни 2021 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР